RANČ SOLNE | info@kirn.si | +386 41 338 702

Angus govedo je prava izbira za ekološko kmetijstvo.  Pasmo odlikuje marmorirano meso omamnega okusa.

Na vzhodu Škotske se razprostirata pokrajini Aberdeen in Angus. Tu so pred kakimi dvesto leti začeli sistematično selekcionirati vrsto goveda, ki danes nosi ime aberdeen angus. Krave in biki pasme angus so prilagojeni ostremu in vetrovnemu podnebju škotskega višavja, zato se lahko vse dni v letu prosto pasejo na pašnikih. Angusi so tako idealna izbira za sonaravno kmetijstvo.
črno angus govedo

Glavne značilnosti pasme angus

črni angus detajlBarva angusa je enakomerno črna, vime je lahko belo. Črna barva je dominantna, če pa potomec od obeh staršev nasledi gen za rdečo barvo, bo potomec rdeč. Črna barva je torej pogostejša, rdeča pa se deduje recesivno. Rdeče anguse imajo nekje kar za posebno pasmo. Govedo je srednje veliko in genetsko nima rogov. Ena glavnih značilnosti in prednosti pasme je lahka in neproblematična telitev. Pasme, pri katerih je pričakovana težka telitev, pogosto križajo prav z angusi. Samice, ki se same telijo, imajo zelo izrazit materinski nagon in dajejo toliko mleka, kolikor ga potrebuje teliček, ki ga krava hrani devet mesecev. Telički hitro pridobivajo težo in zgodaj dosežejo spolno zrelost. Samice so zelo plodne celo vrsto let. Angusi so precej mirno in dobrodušno govedo, ki ne potrebuje veliko človeškega vmešavanja. To so izrazito pašne živali z dolgo življenjsko dobo od 15 do 20 let, zelo vitalne in odporne. Zagotoviti jim moramo le dovolj velik pašnik, pozimi pa tudi nekaj sena. Dobro prenašajo tako mraz kot vročino in velika temperaturna nihanja.

Marmorirano in sočno meso

angus govedoAngusovo meso ima glede na sodobne smernice prehranjevanje idealno sestavo. Mišice in maščoba se enakomerno prepletajo in dajejo fino marmornato strukturo mesa, ki je prijetnega vonja, izredno mehko in sočno. Zahvaljujoč genetiki ima meso veliko mišične maščobe, kar se kaže kot belkasta razpršena maščoba, ujeta med mišičnimi vlakni. Maščoba mesu daje marmoriran vzorec in je glavna nosilka neponovljivega, maslenega pa vendar blagega okusa. Zelo kakovostne beljakovine, minerali cink in železo, vitam B12 – samo nekaj razlogov, da meso te pasme zaseda pomemben del uravnotežene prehrane.

rdeče angus govedo

Velikost in teža

Govedo je nižje do srednje rasti, z manjšo glavo brez rogov in širšim čelom. Vrat je krajši, močnejši, trup izdolžen, stegna pa močna in robustna. Krava je povprečno težka od 550 do 700 kg, bik pa od 850 do 1200 kg. Višina križa je pri kravah od 130 do 136 cm, pri bikih od 138 do 145 cm. Viher pri kravah doseže višino 125–135 cm, pri bikih 135–145 cm. Teleta so ob porodu težka od 30 do 35 kg, odvisno od spola. Pričakovana teža eno leto starih telic je 340–380 kg, teličkov pa 380–430 kg.